Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii
Articole medicale
Afla mai multe pe forumul medical
Cabinetul stomatologic DentActiv - Campina
inapoi inapoi

Planul de tratament in stomatologie

 Totul despre etapele unui plan de tratament in stomatologie

Intensitatea durerilor de dinti face ca vizita la dentist sa fie greu de evitat pe parcursul vietii fiecarui individ. Cu totii ajungem mai devreme sau mai tarziu sa avem nevoie de asistenta medicala stomatologica, de aceea trebuie sa intelegem importanta mentinerii unei sanatati orale cat mai bune.

Asistenta medicala stomatologica poate fi clasificata in asistenta la solicitare si asistenta medicala planificata. Chiar daca pacientul se adreseaza pentru o urgenta este important ca el sa primeasca pe langa tratamentul durerii si un plan de tratament complet, in vederea realizarii unei reabilitari orale complete.

Planul de tratament este integral individualizat si este realizat dupa ce medicul obtine toate informatiile de la pacient in urma unui consult preliminar, atat clinic cat si radiologic. Inainte de consult pacientul trebuie sa completeze un chestionar cu date despre sanatatea sa generala, astfel incat medicul sa aiba toate informatiili corecte si sa poata oferi tratamentul stomatologic potrivit respectivul caz clinic. Trebuie sa stim ca planul de tratament nu este "un proiect arhitectural", reactivitatea organismului la diferite tipuri de tratament impune reevaluare la fiecare etapa.  Daca in dentitia de lapte sunt 20 de dinti si in dentitia permanenta 32, trebuie sa intelegem ca acestia sunt facuti "sa functioneze" ca un tot unitar. Daca lipsesc dinti (in urma extractiilor sau genetic) intreaga functionalitate este afectata, apar migrari dentare si, secundar acestora, afectiuni parodontale severe. De aceea tratamentul protetic este indicat pentru a "umple golurile" ramase dupa extractii. Protezarea poate fi facuta fie clasic, prin lucrari fixe sau mobilizabile, fie recurgand la implant dentar . Uneori este necesara si interventia ortodontului pentru a corecta respectivele malpozitii ale dintilor in vederea realizarii unui tratament protetic corect.

Planul de tratament corect realizat presupune atat etape preprotetice, in care sunt rezolvate afectiunile odontale si endodontice, cat si etape protetice, care presupun colaborare cu un laborator de tehnica dentara, unde se confectioneaza viitoarele lucrari dentare. Etapele preprotetice constau in tratamentul afectiunilor acute si inlaturarea durerii, dar si in reconstructia dintilor ce urmeaza a sustine viitoarele lucrari protetice. Trebuie sa ne dorim ca in urma tratamentului sa obtinem o stabilizare a sanatatii orale pe o perioada cat mai lunga de timp. Este important sa invatam sa facem controale periodice in scop profilactic, astfel incat sa nu mai fim condusi la dentist doar de dureri acute. Dealtfel, daca preventia ar fi realizata corect, prevalenta afectiunilor dentare ar scadea si durerea la dentist ar putea fi evitata.

Folosirea anestezicelor dar si recurgerea la terapii moderne prin tratamentul laser face ca frica de dentist sa poata fi vindecata.  Tratamentul laser este o terapie fara durere, unde se foloseste anestezie doar cu spray sau gel. Putem folosi unda laser atat in tratamentul cariilor (ca si alternativa la tratamentul clasic cu instrumentar rotativ) dar si in terapia chirurgicala. Laserul reduce sangerarea, realizand coagularea sangelui. In cadrul tratamentului endodontic putem folosi laserul atat la nivelul smaltului pentru creearea accesului la pulpa dintelui (nerv) ce urmeaza a fi extirpata, dar si ulterior, la decontaminarea canalelor radiculare. Acest lucru permite realizarea unor obturatii de canal in aceeasi sedinta cu extirparea, micsorand astfel numarul vizitelor la dentist pentru tratarea dintelui afectat endodontic.

Pe parcursul etapelor de tratament premergatoare rezultatului final, o mare importanta o au restaurarile provizorii. Astfel, de la momentul slefuirii si pana la finalizarea lucrarii protetice, dintii trebuie sa fie acoperiti de lucrari cu caracter provizoriu. Aceste restaurari nu trebuie sa exercite doar rol de protectie(a dintilor slefuiti), ele fiind folosite si pentru a verifica corectitudinea viitoarei lucrari definitive. In cazul in care au loc reabilitari orale complete, cand toti dintii ajung sa fie slefuiti, lucrarea provizorie este cea care pastreaza date despre dimensiunea si forma dintilor, dar si despre proportia etajelor fetei si tipul de ocluzie (inchidere a gurii) a pacientului. Utilizarea in cadrul planului de tratament a lucrarilor provizorii este importanta pentru pacient in vederea mentinerii vietii sociale active dar si in deprinderea unor tehnici corecte de mentinere a igienei la nivelul restaurarilor. Tot in aceasta etapa se “probeaza” culoarea viitoarei lucrari, o estetica buna a lucrarilor provizorii anticipeaza o lucrare definitiva care va putea satisface si cele mai “aspre” cerinte ale pacientilor. Cat timp pacientul isi poarta lucrarile provizorii, amprenta pentru viitoarea lucrare definitive este trimisa tehnicianului dentar, care incepe realizarea acestora.

Este nevoie de una sau mai multe sedinte de proba a lucrarii in cavitatea orala a pacientului, pentru a transmite tehnicianului toate datele clinice de care are nevoie pentru a putea finaliza. Astfel, cand lucrarile protetice au fost finalizate, ajung in cabinet pentru a fi supuse unei ultime verificari de catre medic si, aplicate pentru o perioada de timp pacientului, care urmeaza a se intoarce la o viitoare sedinta de tratament pentru eventuale retusuri, definitivarea tratamentului si realizarea unei radiografii de control.

Este responsabilitatea medicului dentist de a constientiza pacientii cu privire la starea lor de sanatate orala si de a elabora un plan de tratament bine stadializat, in asa fel incat eficienta tratamentului sa fie cat mai mare, la fel si stabilizarea rezultatului in timp. Practic, un plan de tratament bun si bine implementat sta la baza unei comunicari intre medic si pacient, comunicare ce va creste rata de succes a tratamentului.

Articol by Dr. Anda Radulescu
 
 
delimitator dentactiv
 
ion - 2014-01-04 18:46:11
As dori si eu un plan de tratament la dvs. Am mai multe probleme. Cat costa?

Doctor Dentactiv - 2014-01-06 14:20:05
Va puteti programa online sau la tel de mai jos pentru un consult. Planul de tratament este gratuit. Va asteptam!
 
 
delimitator dentactiv
 
Adauga un comentariu
sus sus   inapoi inapoi