Newsletter Dentactiv
Newsletter DentActiv
Fii la curent cu ultimele noutati DentActiv!
Nume
Prenume
Adresa de email
De acord cu termeni si conditii
Articole medicale
Afla mai multe pe forumul medical
Cabinetul stomatologic DentActiv - Campina
inapoi inapoi

Tratamentul endodontic (tratamentului de canal)

Rolul tratamentului de canal - tratamentul endodontic.
Cand si de ce este necesar?

Despre tratamentul de canal
Tratamentul de canal este o procedura ce consta in indepartarea continutului camerei pulpare si a canalului (sau canalelor in cazul in care este vorba de un dinte cu mai multe radacini) radicular al unui dinte. Deasemenea prin aceasta procedura se curata si se dezinfecteaza interiorul dintelui prevenind astfel complicatiile septice la nivelul varfului radacinii acestuia.

Cand trebuie efectuat tratamentul de canal
Tratamentul de canal este necesar cand alimentarea cu sange sau cea nervoasa a dintelui (pulpa) este afectata ca urmare a unei carii sau a unui accident (de exemplu un traumatism).
Este necesar, in general, la dintii care au obturatii (plombe) foarte adanci sau la dintii cu carii netratate, foarte profunde. In aceste situatii probabilitatea inflamarii pulpei dintelui este foarte mare, devenind practic o chestiune de timp.

Ce este pulpita?
Inflamarea pulpei dintelui se numeste pulpita, pacientul avand dureri spontane uneori foarte puternice ce apar in special seara sau noaptea si nu se calmeaza decat partial la administrare de antialgice ( Ketonal, Algocalmin etc).  In cazul in care pulpa (nervul), infectata sau inflamata, nu este indepartata din interiorul dintelui , infectia se poate raspandi de-a lungul canalului radicular in tesutul osos din vecinatate provocand o inflamatie a acestuia. In aceste conditii dintele este foarte dureros la atingere chiar si cu limba pacientul neputand manca pe partea respectiva .In cele din urma, netratata, inflamatia sau infectia de la nivelul osului poate evolua, cauzand un abces (pacientul incepe sa se umfle in zona respectiva dar simptomatologia dureroasa scade in intensitate).

Daca tratamentul de canal nu este efectuat, infectia se poate raspandi si se poate ajunge in situatia in care dintele sa fie extras!
Uneori pacientul nu simte durere in stadiul incipient al infectiei, deci nu este obligatoriu ca durerea sa fie factorul declansator ce grabeste vizita la medicul dentist.  De exemplu daca dintele devine mai inchis la culoare, inseamna ca nervul acestuia s-a necrozat (a murit) si necesita tratament de canal in regim de urgenta (si in acest caz este posibil ca pacientul sa nu simta niciun fel de durere). Odata ce pulpa este infectata, procesul este unul ireversibil, neputand fi rezolvat fara tratament. Nu se recomanda a se lasa dintele cu pulpa infectata.

Exista posibilitatea ca dupa tratament sa existe o usoara inchidere la culoare a dintelui. Daca au loc schimbari de culoare, se pot lua in considerare ulterior tratamente de albire sau protetice pentru a aduce dintele la culoarea naturala.

Ce trebuie sa stim atunci cand efectuam tratamentul de canal
In 80% din cazuri, tratamentul de canal are succes, desi in mare parte acesta depinde de dificultatea dintelui. “Dificultatea dintelui “ fiind data pe de o parte de pozitia acestuia pe arcada (cu cat dintele este plasat mai posterior accesul instrumentelor este mai dificil), iar pe de alta parte de morfologia dintelui in cauza (numarul de canale ,cat de curbe sant acestea etc.). Daca exista o revenire a infectiei, tratamentul se poate repeta.

Pentru efectuarea tratamentului de canal se foloseste o anestezie locala, iar procedura este asemanatoare cu cea a efectuarii unei obturatii (plombe), desi sedintele sunt in mod normal mai lungi. De obicei, pacientul poate simti o usoara durere sau disconfort timp de 3-4 zile dupa efectuarea tratamentului. Se poate constata o diferenta fata de ceilalti dinti, precum si o sensibilitate sporita pentru cateva saptamani. Durerea este in mod normal contracarata cu antialgice si antiinflamatoare (Ketonal, Celebrex, Arcoxia), dar se poate sa fie ceva mai severa in unele cazuri.

Riscuri ale tratamentului de canal
Instrumentele cu care se efectueaza tratamentul de canal sunt destul de fragile, existand posibilitatea ca acestea sa se rupa in interiorul radacinii. Exista posibilitatea ca obturatia de canal sa se extinda dupa varful radacinii sau sa fie incompleta. Exista posibilitatea ca dintele sa fie perforat. Toate aceste complicatii pot scadea rata de succes pentru dintele respectiv sau pot intarzia vindecarea. In unele cazuri, ca urmare a unei complicatii se poate ajunge la extractia dintelui.

Investigatii obligatorii pentru tratamentul de canal
Avand in vedere importanta tratamentului endodontic in scopul conservarii dintilor si stabilind o prioritate din acest concept , Clinica Dentactiv a fost dotata cu technologie de ultima generatie pentru efectuarea in conditii de maxima siguranta si fara durere a acestei proceduri. In clinica noastra este deasemenea obligatorie verificarea radiologica ,de catre fiecare medic, a tratamentelor de canal efectuate astfel incat sa prevenim pe cat posibil complicatiile ulterioare ale unui tratament incorect.

Sfaturi pentru pacienti
Dintii pe care se efectueaza tratamente de canal devin mai friabili si mai putin rezistenti decat dintii fara tratament de canal, de aceea se recomanda acoperirea dintelui cu o coroana la cateva saptamani dupa efectuarea tratamentului, pentru a fi siguri de reusita acestuia. Trebuie luat in considerare si gradul initial de distructie al dintelui. Deasemenea din punct de vedere profilactic pacientii trebuie sa inteleaga ca pot preveni aceste situatii neplacute venind sa rezolve din timp cariile simple care apar inainte ca acestea sa se complice cu inflamatii pulpare ce fac indispensabil tratamentul de canal.

Articol by Dr. Radu Sima

 
 
delimitator dentactiv
 
monica - 2014-05-17 13:00:05
Nu este o parere, este o intrebare. Intr-un cabinet stomatologic expunerea la contaminare cu virusi diversi este mare. As vrea sa stiu cate ceva despre sterilizarea si dezinfectarea instrumentarului in clinica dvs. Multumesc!

DoctorDentactiv - 2014-05-17 13:07:30
Va intelegem ingrijorarea, insa in prezent, majoritatea cabinetele serioase detin un centru de sterilizare profesional, iar riscul de infectare este 0. Mai mult de atat mobilierul si linoleumul din dotare sunt sterilizate constat cu materiale de la cei mai buni furnizori. Daca doriti va mai pot oferi informatii direct la cabinet. Va asteptam!
 
 
delimitator dentactiv
 
Adauga un comentariu
sus sus   inapoi inapoi