Cea mai mare problema, cand vine vorba despre tratamentele stomatologice, este durerea sau, mai bine zis, teama pacientilor de durere. Aceasta teama de durere, din pacate, tine departe de cabinetul de medicina dentara un numar considerabil de pacienti. Acesti pacienti , de multe ori ajung sa aiba probleme foarte grave de sanatate dentara, probleme pe care le ignora pana cand se ajunge in situatia de a nu se mai putea face nimic pentru anumiti dinti.
In ultimii ani medicina dentara a evoluat foarte mult , suntem in punctul in care este pe cale sa se produca o noua schimbare majora in modalitatea de abordare a tratamentelor dentare. Daca ne uitam putin in urma la istoria instrumentarului si tehnicilor utilizate in tratamentul stomatologic observam ca o asemenea schimbare majora a constituit si aparitia instrumentarului rotativ. Desi multi oameni se tem de celebra turbina, si zgomotul pe care aceasta il produce trezeste in multi dintre noi cel putin amintiri neplacute, aparitia ei a insemnat o adevarata revolutie in medicina dentara. Medicii dentisti care aplica principiile moderne de tratament fac eforturi considerabile pentru a preintampina si pentru a reduce cat mai mult cu putinta durerea in timpul tratamentelor stomatologice.
Un mare progres in stomatologie: laserul
Ne aflam in fata unei noi schimbari in modalitatea de abordare a tratamentelor si aceasta consta in aparitia unui nou instrument in medicina dentara: laserul.
Laserul este utilizat in medicina de mai bine de douazeci de ani, dar implementarea pe scara larga a instrumentelor laser in medicina dentara nu s-a realizat nici astazi. Pentru a putea acoperi toata gama de aplicatii laser posibile in cabinetele de medicina dentara este nevoie de mai multe aparate. Fiecare tip de laser are o caracteristica constanta: lungimea de unda a radiatiei laser. In functie de lungimea de unda diferiti laseri au diferite actiuni asupra tesuturilor, de unde rezulta ca un singur laser nu poate acoperi toata gama de aplicatii.
Exista echipamente pentru utilizarea in terapia laser cu nivel scazut de radiatii, laseri care au in general putere mica si cu o arie de utilizare relativ restransa. Exista laseri pentru chirurgia tesuturilor dentare dure (pot indeparta structurile dentare dure, osul si pot fi utilizati si la interventii pe tesuturi moi). Mai exista si laseri care pot fi utilizati atat in terapia cu nivel scazut de radiatie cat si in chirurgia partilor moi.